In depth: De RAF Wall case

Een grote interactieve wand met als doel het geven van uitleg rondom the Dowding System.  De installatie combineert een moderne houten wand met illustraties, animaties en audio d.m.v. projection mapping met beamers en wordt aangestuurd door aanraking van geleidende inkt. De inkt vormt een circuit naar de pc en jouw lichaam zorgt voor de stroom, net als bij touchscreens. 

————————————————————————————————————————————–

Het Royal Air Force (RAF) museum in Londen opende een nieuwe exhibitie over The Battle of Britain. Om het verhaal van het Dowding System te vertellen, waren zij op zoek naar een interactieve installatie, geschikt voor alle leeftijden en niveaus. In samenwerking met een gerenommeerde comic book artist maakte wij een 6 meter lange, interactieve wand vol informatie: The RAF Wall.

 

The Dowding System was een systeem gebruikt in de tweede Wereldoorlog door de Britse luchtmacht. Het stelde hen in staat in een razend tempo informatie door te spelen naar de juiste personen, wanneer er bijvoorbeeld een bericht over een aanval werd onderschept. Ondanks dat de Duitse luchtmacht veel groter was, bleek de Britse luchtmacht superieur door dit fantastische systeem. 

 

Om deze reden wilde het RAF dit fenomeen natuurlijk tentoonstellen en uitleggen in hun exhibitie. Wij stelde een interactieve wand voor als hét middel om aandacht te trekken en op een vernieuwende en interactieve manier informatie en uitleg te geven. Perfect voor in een museum met duizenden bezoekers. 

 

Samen met de comic book artist ontworpen we illustraties en animaties die stap voor stap het systeem zouden uitleggen. We schilderden de illustraties op de houten wand met geleidende inkt. Een gitzwart goedje dat elektrische stroom kan geleiden. Door de schilderingen aan te raken met je hand, gaat een elektrisch signaal door de verf naar een draadje, naar de pc. Dit werkt via hetzelfde principe als het touchscreen van je smartphone.

Deze inkt in combinatie met projectoren en projection mapping van de bijbehorende animaties, kwamen de illustraties tot leven na aanraking van de bezoekers. 

 

Zo ontstond een cascade aan beeld en geluid, die de bezoeker door de uitleg van het Dowding System heen leidde. De ene animatie volgde op logische wijze de andere, om een samenhangend verhaal te creëren. 

 

Het doel van dit project?

Het vertellen en uitleggen van het verhaal van het Dowding System tijdens de Tweede Wereldoorlog, middels een installatie die geschikt is voor jong en oud. Waarbij een mooie ervaring en verwondering op de eerste plaats stonden. 

Te zien aan de hoeveelheid interactie en belangstelling die de wand opwekte, is dit zeker gelukt. Zowel kinderen als volwassenen waren gefascineerd door de wand en wilde graag alles uitproberen. Onze wand was een van de meest bezochte interactieve installaties in het museum.

 

Waar dat succes hem in zit?

De RAF Wall is een prachtig product waarbij verschillende technieken en componenten samen vielen die stuk voor stuk bijdroegen aan het doel van de wand. De enorme wand van 6 meter breed is al prachtig om te zien door de illustraties alleen, als daar dan ook nog bewegend beeld en bijpassend geluid bijkomt, heb je een echte aandachtstrekker. De natuurlijke uitstraling van de houten wand is een perfect canvas voor allerlei beeld en animatiemateriaal wat een verhaal vertelt. Ze nodigen uit tot aanraken en de gebruiker wordt gestimuleerd alles op de wand te ontdekken, door de beweging, filmpjes en geluid die vrijkomen bij die aanrakingen van de triggers op de wand. 

 

Verwondering is een van de meest krachtige effecten die een project of campagne kan hebben. Het spreekt de nieuwsgierigheid van het kind in ons aan, omdat we iets zien of ervaren wat we nooit eerder hebben gezien, en ook niet direct snappen. Ons brein wil het wél snappen, en daarom worden we naar het object toe gezogen, om uit te proberen en te ontdekken.