In depth: De Holmatro case

Gebruik van hydraulische cordless knipscharen van Holmatro, in een VR omgeving, om zo de kracht, duurzaamheid en het gebruiksgemak van de scharen op een veilige manier te kunnen ervaren op de beurs. 

————————————————————————————————————————————–

Holmatro kwam bij ons met een interessante uitdaging: Hoe konden zij de kracht, duurzaamheid en het gebruiksgemak van hun nieuwe Industrial EVO 3 line van hydraulische knipscharen, overbrengen op de eindgebruikers in een expo-achtige omgeving én op een veilige manier? Liever geen afgeknipte ledematen zegmaar. 

 

Als marktleider in industriële- en reddingsapparatuur maakt Holmatro cordless knipscharen die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden door brandweerlieden, om een autodeur weg te knippen, wanneer iemand snel gered moet worden uit een brandende auto. Je begrijpt dat dit soort apparatuur niet zomaar gebruikt kan worden op een beurs, dat is simpelweg te gevaarlijk.

 

Maar ja, ervaren hoe het is om er stukken staal mee door te knippen is toch wel gewoon erg vet. Iets wat je wel graag zou wíllen uitproberen. 

 

Om dit te faciliteren en de ervaring van de hydraulische scharen zo echt mogelijk te maken, creëerde we een VR experience. Met behulp van de VIVE Trackers en accurate 3D-modelling brachten we de industriële batterij scharen 1:1 tot leven. Zo werden de fysieke scharen geschikt om in VR te gebruiken.

 

De gebruiker had dus de daadwerkelijke (uitgeschakelde) scharen vast, zag deze ook in de VR omgeving en kon hem daar ook gebruiken om digitale dingen door te knippen. De perfecte usecase om mensen te laten werken met de fysieke scharen, bekend te maken met het gewicht, de handvaten en de grootte van de schaar, maar dan zonder het gevaar. 

 

Het doel van dit project?

Het op een veilige manier mogelijk maken beurs bezoekers de fysieke scharen te laten ervaren en gebruiken, zonder potentiële verwondingen van bezoekers, of de stand zelf. Dit is zeker gelukt, door de scharen te gebruiken als ‘controller’ konden mensen de kracht van de schaar ervaren in VR. 

 

Waar dat succes hem in zat?

Wat deze case erg bijzonder maakt is het integreren van een fysieke component in een VR omgeving. Normaal is een VR ervaring al erg realistisch, maar heb je vaak controllers vast om je handen mee te besturen. De mogelijkheid tot het gebruik van de scharen áls controllers, die je ook 1:1 terug kon zien in VR, maakt deze ervaring nóg realistischer en daarmee impactvoller. Niet alleen je brein wordt zo voor de gek gehouden met beeld, omdat je ook de tactiele stimuli hebt vanuit je handen, wordt de illusie nog extra versterkt. Gebruikers krijgen hiermee de meest realistische ervaring van het knippen en uitproberen van de scharen, op een veilige manier.