In depth: De Grote Kerk Veere case

Het ontwikkelen van een app voor Grote Kerk Veere, die van informatie voorzag rondom bezoek aan de kerk en ook een Augmented Reality tour guide bood die samenhang creëerde tussen al bestaande belevingen in het experience center.

————————————————————————————————————————————–

Op één van de eilanden van ons mooie Zeeland, ligt een zeker zo mooi stadje; Veere. Een oude stad met veel toeristische bezoekers, jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen deze toeristische trekpleister vanwege de historische waarde. 

 

Één van de highlights is de Grote Kerk Veere, de naam zegt het al. Een grote kerk. In Veere. 

 

De kerk wordt echter al lang niet meer gebruikt als kerk. Waar het vroeger dienst deed als kerk, militair ziekenhuis en armenhuis is het nu omgebouwd tot experience center. 

 

Een aantal interactieve installaties vertellen op wervelende wijze over de historie van Veere. Het team van de Grote Kerk miste nog wel iets, namelijk cohesie tussen die ervaringen en een manier om meer verwondering op te wekken. Iets wat een bezoek aan de kerk tot een prikkelend en samenhangend geheel zou maken, een leidraad in de cultuursnuiverij. Daar konden wij bij helpen.

 

Om de cohesie van de kerk en diens ervaringen te bereiken hebben we een app ontwikkeld die twee doelen had; het verschaffen van alle informatie en praktische zaken rondom het bezoek, alsook het aanbieden van een digitale tour guide die je meeneemt door de kerk, de ervaringen en de geschiedenis. 

 

Die tourguide werd niemand minder dan Wolfert VI van Borselen, voormalig beschermheer van Veere en opdrachtgever tot bouw van de kerk. Eén probleem, Wolfert is overleden in 1486. Gelukkig heeft hij wel een levensgroot standbeeld gekregen.

 

Met de LiDAR scanner die tegenwoordig ook in Ipads zit, hebben we Wolfert ingescand. Er worden heel veel fotos gemaakt en deze worden door photogrammetry software aan elkaar gestitcht, om een digitaal 3D model te maken. Wolfert’s online avatar was geboren. 

 

Met een state of the art motion capture pak van Rokoko konden we hem ook weer leven inblazen. Het pak registreert iedere beweging op ieder punt van je lichaam en koppelt die aan de gemaakte avatar. Door hier een medewerker in te hijsen konden we Wolfert de moves geven die hij nodig had om een goede tourguide te zijn. Rokoko heeft ook uitstekende face capture, waarmee we Wolferts mimiek en mondbewegingen konden opnemen, zodat het er realistisch uitziet als hij spreekt. Dit resulteerde in een standbeeld van Wolfert die echt tot leven kwam in Augmented Reality, om bezoekers te begeleiden door de kerk. 

 

In de app vind je verder alle informatie rondom je bezoek aan Grote Kerk Veere. Denk aan openingstijden, een kaart, verhalen, de agenda, podcasts en informatie over alle belevenissen in de kerk. 

 

Wat was het doel van dit project?

Het scheppen van meer cohesie tussen de al bestaande verschillende belevingen in de kerk, alsmede het bundelen van alle randinformatie om ook bij te dragen aan de bezoeker vriendelijkheid van de kerk. Het liefst op een wijze die de bezoekers zou verwonderen en intrigeren, om de gehele ervaring naar een hoger niveau te tillen. 

 

De app werd veel gedownload en de bezoekers vonden de app, rondleiding en alle belevingen erg leuk. Meer samenhang werd ook zeker bereikt, doordat Wolfert de verbindende schakel vormde tussen alles wat er te doen was in de kerk. Ook hielp de ontwikkeling van een app mee aan het bereiken en enthousiasmeren van een jongere doelgroep.

 

Waar dat succes hem in zat?

Het creëren van samenhang en het begeleiden van bezoekers door je ervaringen heen is altijd een goed idee. Het geeft mensen een doel en zorgt ervoor dat ze meer informatie tot zich nemen, ze gaan niet zomaar ronddwalen. Een app is modern en toegankelijk, bijna iedereen heeft een smartphone. Ook AR kan tegenwoordig op iedere smartphone en voegt een verrassend en interessante component toe. De technieken die we gebruikte om een bestaand standbeeld zo goed mogelijk tot leven te wekken werkten ontzettend goed. We waren zelf ook erg blij met het resultaat, gezien dit voor ons ook de eerste keer was dat we werkte met een motion capture pak. We zijn benieuwd voor welke use cases we hem nog meer uit de kast mogen trekken.